F İ N E K R A

Yükleniyor

DBS Nedir? Neden Kullanılmalıdır?

DBS, yani doğrudan borçlandırma sistemi, geniş bir müşteri veya bayi ağına sahip işletmelerin hizmet veya mal satışlarına yönelik fatura tahsilâtlarını otomatik bir şekilde gerçekleştirmesini sağlayan nakit yönetimi sistemidir. Aynı zamanda DBS, Doğrudan Tahsilat sistemi olarak da bilinir. Bu sistem, ana şirketleri muhasebe sistemlerine entegre bir şekilde çalışmaktadır. Hizmetten özellikle yaygın bayi hacmine sahip olan ve finans kurumlarının limit çizelgesine dahil olan firmalar yararlanabilmektedir.

DBS Neden Kullanılmalıdır?

DBS uygulaması, bankaların yapmış oldukları hizmetleri geliştirmek, ticaretin gelişimine katkı sağlamak ve şirketlerin önüne çıkan riskleri ortadan kaldırmak amacıyla kullanılmaktadır.

Bu sistem, riski ortadan kaldırmak ve şirketlerin zor durumda kalmasını önlemek amacıyla kullanılmalıdır. Bankalar, oluşan riskleri belli bir komisyon ve ücret karşılığında üstlenmektedir. Bu komisyonları ödeyecek taraf ise duruma göre değişiklik göstermektedir. Alıcıların ödeyebileceği oranlar üzerinden satıcılar ödeme yöntemi düzenlemektedir. Çünkü satıcı firma, kendini garanti altına almak için müşterilerini bu sisteme özendirmektedir. Bu durum hem ticaretin yoksun kalmamasına hem de firmanın kendini garanti altına almasına olanak tanımaktadır.

Bankaların yapmış olduğu bu uygulama pek çok açıdan avantajlıdır. Kullanım rahatlığından ötürü bütün ticaret yapan firmalar tarafından tercih edilmektedir. Böylelikle şirket için gereken birçok faaliyetin ve ticaretin hızlanmasına olanak tanımaktadır. Bu anlamda günümüzde DBS gibi ödeme yöntemleri büyük önem taşımaktadır. Bu işlemleri kullanmak isteyen kişi veya kurumlar güvenilir bir banka üzerinden hizmet almaya özen göstermelidir.

DBS Ne İşe Yarar?

DBS, distribütörlük ya da bayi üzerinden satış yapan firmaların alacağı giderler için ana firmaları tahsilât garantisi sağlamaktadır. Alınacak senet veya çeklerin bağlanmamış ve çok sayıda müşteri ile çalışan şirketlere yönelik bir işlemdir. Bu işlem firmaların kolay bir şekilde ödeme yapabilmelerine olanak tanımaktadır. Ayrıca, fatura girişinin yapılmasının ardından bayi hesabı üzerinden beklenilen ödemenin yapılmaması durumunda Finans Kurumu ödemenin yapılacağını taahhüt eder. Yani Finans Kurumu fatura kesim tarihi geldiğinde borçlunun bildirmiş olduğu banka hesabını kontrol eder. Yeterli bakiye bulunmadığı takdirde, borçluya kredi kullandırarak fatura bedelinin ödenme işlemini otomatik bir şekilde gerçekleştirir. Bu durumda Finans Kurumu, işi yöneten ana firmaya garantör olmuş olur.

DBS Faydaları Nelerdir?

DBS sisteminin ana firma ve bayilere sağladığı pek çok avantaj vardır. Bunları aşağıda verildiği şekilde sınıflandırmak mümkündür;

Ana firmaya;

● Borç ve iade faturaları sisteme tanımlanır.

● Ödemelere ilişkin tahsilât raporlarının takibi yapılır.

● Senet ve çeklerin muhafaza edilebilmesi konusunda takip maliyetini ortadan kaldırır.

● Tahsilât işlemlerinden doğan iş yükünü azaltarak zamandan tasarruf sağlar.

● Muhasebe Entegrasyonu sayesinde hata payı azalır.

Bayilere;

● Faturaları ödemelerin takibini kolaylaştırır.

● Teminat mektubu için komisyon maliyetinden firmayı kurtarır.

● Senet ve çeklerin takibi için iş yükünü azaltma sebebiyle maliyeti en aza indirir.

● Kredi limitleri ile mali sıkışıklıklar daha kolay atlatılır.

● Sadece ana firmalara yapılacak ödemeler ile açılacak kredi limiti ile ödeme kolaylığı sağlar.

FİNEKRA